STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ
 |
Schowek ofert ()

KOLONIE
BON TURYSTYCZNY
SUBWENCJA PFR
Zapytaj o ofertę

Drodzy klienci i kontrahenci.
nasze biuro jest czynne
od poniedziałku do piątku w godz. 09:00 do 17:00

w soboty w godz. 10:00 do 14:00



Hiszpania

Hiszpania

Zobacz oferty
Powierzchnia
504645 km2
Stolica
Madryt
Największe miasta
Madryt, Barcelona, Walencja, Sewilla
Język urzędowy
hiszpański
Waluta
euro
Ludność
46661950 osób
Strefa czasowa
czas polski + 1h
Podział administracyjny
Hiszpania dzieli się na 17 wspólnot autonomicznych, 2 miasta autonomiczne (Ceuta i Melilla).
 Madryt
 Madryt_widok
 Plaza de Major
 Plaza de Major_widok
 Barcelona Gaudi
 kolejka linowa w Barcelonie
 Collage
 plaża na Teneryfie
 szałas z baren w luksusowym hotelu
 ceramiczna mozaika w parku Guell
 hiszpańska Katedra
 Sevilla,Plaza de Espana
 Barcelona, Katedra Sagrada Familia
 Madryt,plaza de cibeles
 hiszpańska prowincja
 Winiarnia
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
hiszpańska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas), a przy tym nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od wybrzeża nie tracą nic na smaku i świeżości. Niestety nie należą do tanich, może z wyjątkiem najpopularniejszych gatunków ryb, np. dorsza, wątłusza oraz kałamarnic. Potrawy mięsne przyrządzane są głównie na ruszcie, podawane są z kilkoma smażonymi ziemniakami i paroma listkami sałaty lub solone albo suszone i podawane jako przystawka oraz na kanapkach. W kuchni hiszpańskiej również popularne są potrawy z dzikiego ptactwa.

Napoje
najpopularniejszym napojem w Hiszpanii jest wino, które stanowi nieodłączny dodatek do posiłków. Tradycyjnym winem andaluzyjskim jest de Jerez, podaje się je zmrożone. W takiej formie pasuje doskonale do tapas i jak wszystko w Hiszpanii ma bardzo dużo odmian. Dzieli się przede wszystkim na fino, czyli Jerez seco (wytrawne) i oloroso, czyli Jerez dulce (słodkie).

W restauracji
napiwek jest już wliczony w cenę rachunku.

Organizatorzy.
Lista organizatorów.
facebook