STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ |
Kuchnia
izraelska kuchnia opiera się na arabskich, azjatyckich oraz tureckich tradycjach kulinarnych. W Izraelu bardzo popularne są: „cygara marokańskie” - siekane mięso mocno przyprawione pieprzem i zapieczone, „Mussachan” - pieczony kurczak z cebulą, migdałami, z wieloma przyprawami i podawany z pitą, „Tahini” - pasta z nasion sezamu, przyozdobiona natką pietruszki, oliwą i czosnkiem, „Falafel” - potrawa wegetariańska przyrządzona z ciecierzycy, bobu, przyprawiona czosnkiem, pietruszką, kminkiem, kolendrą, cynamonem oraz pieprzem. Warto spróbować tradycyjnego deseru z plastrów ciasta, przekładanego masą orzechowo – migdałową z miodem. Popularne są również sałatki owocowe przyrządzane głównie z granatów, awokado i cherimoyi.
Napoje
warto spróbować piwa Nasher, Goldstar i Maccabee. Interesującym doświadczeniem może być koszerne wino kiduszowe. Najcześciej kupowanym alkoholem jest brandy i arak, który powstaje z mieszaniny winogron, ryżu, soku palmowego i daktyli.
Pamiątki
najchętniej kupowanymi pamiątkami są wyroby ceramiczne, sandały, wyroby z miedzi i brązu, fajki wodne, wyroby z drewna oliwkowego (najczęściej są to krzyże, naszyjniki), kosze z trzciny oraz wyroby jubilerskie. Najlepiej dokonywać zakupów na pchlim targu, ponieważ za niewielkie pieniądze można czasem kupić coś wyjątkowego.
Ubiór
chcąc wejść do kościołów, synagog lub meczetów należy mieć stosowny ubiór. Dodatkowo zakryć ramiona, nogi, a w niektórych miejscach głowę.
W restauracji
napiwki są mile widziane, ponieważ obsługa nie jest wliczona w rachunek.