STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ
 |
Schowek ofert ()

KOLONIE
BON TURYSTYCZNY
SUBWENCJA PFR
Zapytaj o ofertę

Drodzy klienci i kontrahenci.
nasze biuro jest czynne
od poniedziałku do piątku w godz. 09:00 do 17:00

w soboty w godz. 10:00 do 14:00



Kanada

Kanada

Zobacz oferty
Powierzchnia
9976140 km2
Stolica
Ottawa
Największe miasta
Montreal, Toronto, Ottawa, Vancouver, Montréal, Québec, Victoria
Język urzędowy
angielski, francuski
Waluta
dolar kanadyjski (CAD)
Ludność
33212696 osób
Strefa czasowa
czas polski od - 4,5h do – 9h (w zależności od strefy czasowej)
Podział administracyjny
10 prowincji i 3 terytoria.
 Totem w Vancouver
 zaprzęg śniezny
 Quebec Chateau Frontenac
 Quebec Chateau Frontenac nocą
Informacje
  • Warto wiedzieć
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Informacje MSZ
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
dzisiejsza kuchnia Kanady wywodzi się z kuchni narodów zamieszkałych na jej terytorium. Jej podstawą są potrawy z dziczyzny i ryb. W rejonach nadatlantyckich dużą popularnością cieszą się kraby, ostrygi, mięczaki jadalne, śledzie i małże. W regionie Quebec popularnością cieszy się wieprzowina, jadana w postaci ostrego pasztetu o nazwie „creton”. Mieszkańcy tego regionu są mistrzami w przyrządzaniu potraw z owoców morza, ryb i małż, najbardziej znane jest ciasto z owocami morza „pot-en-pot”. Kolumbia Brytyjska to region bogaty w łososie. Bardzo popularne są owoce morza, łosoś i flądra, najczęściej przyrządzane na grillu. W Ontario warto skosztować pstrąga, szczupaka i stynki. Region, gdzie możemy zjeść smaczne homary to Nowy Brunszwik. Jesienią jada się tu dziczyznę z dodatkiem drobnych jagód, zbieranych w okolicznych lasach. Nowa Fundlandia i Labrador – w tych rejonach polecamy spróbować ryb i małż (gotowanych, pieczonych lub z grilla). Nowa Szkocja słynie z gorących homarów podawanych z rozpuszczonym masłem, oraz słodkich ciast z jagodami. Wyspa Księcia Edwarda - specjały tego regionu to ziemniaki przygotowywane na wiele sposobów oraz pieczony homar czy też małże gotowane na parze. W Manitoba najczęściej serwuje się: peorgies (pulpeciki faszerowane ziemniakami i serem, podawane z kwaśną śmietaną i cebulą), gęste zupy, kiełbasy z makaronem. Alberta słynie ze steków wołowych. W Saskatchewan należy spróbować młodego szczupaka i arktycznej odmiany pstrąga, a także potrawy o nazwie pemmican (połączenie suszonego mięsa, jagód i tłuszczu).

W restauracji
korzystając z restauracji lub barów powinniśmy pamiętać o napiwkach, które  zazwyczaj wynoszą 10% wartości rachunku.

Alkohol i tytoń
wyroby alkoholowe i tytoniowe sprzedawane są jedynie osobom, które ukończyły 19 lat (w prowincji Quebec 18 lat). Nie wolno spożywać alkoholu w miejscach publicznych. W niektórych prowincjach obowiązuje także zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych, również w lokalach gastronomicznych.

W prowincji Quebec poza dużymi miastami, zwłaszcza w części północnej, turysta może mieć trudności z porozumiewaniem się w języku angielskim, gdyż językiem urzędowym w tej prowincji jest francuski. Napisy przy drogach i na tablicach informacyjnych często są wyłącznie po francusku. 
 

Organizatorzy.
Lista organizatorów.
facebook