STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ |
Kuchnia
w kuchni litewskiej zauważyć można przenikające się kultury i tradycje. W jadłospisie znajdują się potrawy znane w Rosji, na Białorusi i w Polsce. Litwini najczęściej jadają wysokokaloryczne potrawy z ziemniaków, mięsa i mąki. „Cypeliny” (duże kluski z ciasta wyrabianego ze startych ziemniaków, zwykle nadziewane mieloną wieprzowiną) to najbardziej znana litewska potrawa. W litewskim menu można również znaleźć „v?darai” (jelita wieprzowe nadziewane purée ziemniaczanym i zapiekane w tłuszczu), bulviniai blynai (placki ziemniaczane), „kibinai” (pierogi nadziewane soczystą baraniną lub wieprzowiną) i čebur?kai (złożony na pół naleśnik z nadzieniem mięsnym). Z zup bardzo popularny jest chłodnik – zimna zupa na bazie kefiru podawana z ziemniakami.
Napoje
na Litwie popularnym napojem jest kwas chlebowy, piwo, nalewki (przygotowane z aromatycznych traw) oraz żalgiris - najmocniejszy litewski napój alkoholowy (zawiera około 75% alkoholu).
Pamiątki
wyroby z bursztynu to najbardziej popularna pamiątka z Litwy. Sklepy i stoiska oferujące duży wybór ozdób i figurek z bursztynu można znaleźć niemal wszędzie. Chcąc przywieźć pamiątkę z Litwy warto przyjrzeć się tutejszej ceramice. Wyroby z niej uważane są za najlepsze w krajach bałtyckich. Jeśli chcemy zabrać ze sobą do kraju kulinarne pamiątki Litwy, warto zakupić ser, chleb żytni i likier.