STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ
 |
Schowek ofert ()

KOLONIE
BON TURYSTYCZNY
SUBWENCJA PFR
Zapytaj o ofertę

Drodzy klienci i kontrahenci.
nasze biuro jest czynne
od poniedziałku do piątku w godz. 09:00 do 17:00

w soboty w godz. 10:00 do 14:00



Mauritius

Mauritius

Zobacz oferty
Powierzchnia
2045 km2
Stolica
Port Louis
Największe miasta
Grand Baie, Curepipe, Port Louis, Mahebourg, Rose Hill, Souillac, Riviere du Rampart, Plaisance
Język urzędowy
angielski
Waluta
rupia maurytyjska (MUR)
Ludność
1230602 osób
Strefa czasowa
czas polski + 3h
Podział administracyjny
składa się z 9 dystryktów i 3 dependencji Rodrigues, Cargados Carajos i Agalega.
 Mauritius_Regata
 Kwiat
 pejzaż dżungli
 Serca
 egzotyczny motyl
 bajeczny wodospad
 Surfing
 Żółw lądowy
 basen Hotelu Piscine
 Hotel zatokowy
 pocztówka z Mauritius
 Przejażdżka na żółwiu
 mont choisy
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
maurytyjska kuchnia jest mieszaniną tradycji hinduskiej, chińskiej, francuskiej jak również kuchni kreolskiej. Kuchnia maurytyjska opiera się głównie na potrawach z ryżu. Głównie ryż podawany jest w postaci gotowanej i smażonej z dodatkiem szafranu. Również popularne są makarony i naleśniki. Przysmakiem są owoce morza np. ośmiornice czy też krewetki serwowane w postaci smażonej, gotowanej jak i grillowanej w sosie curry. Warto również spróbować legendarnego wędzonego marlina. Atrakcją kulinarną jest również „fooyag” - odmiana chińskiego omletu nadziewanego krabami, homarami i krewetkami, „rougaille” - gulasz jarzynowy z mięsem i rybą doprawiany pomidorami, imbirem, cebulą, dużą ilością czosnku i ziół. Kuchnia maurytyjska proponuje również smaczne, ostre przekąski. Głównie jest to smażona soczewica z papryką chilli oraz naleśniki z soczewicy faszerowane warzywami i polane sosem. Do wszystkich potraw dodawana jest pasta curry z duża ilością pieprzu, chilli, imbiru, kolendry i czosnku. Ważną rolę w menu odgrywają również desery. Są to przede wszystkim świeże owoce głównie papaje, arbuzy, ananasy, guawy, mango i banany. Oczywiście nie można zapomnieć o przepysznych ciastach ptysiowych.

Napoje
najczęściej spożywanymi napojami są wina różowe i białe. Dobrą opinię mają także miejscowe piwa i wyborne whisky. Mauretańczycy w dużych ilościach piją napoje gazowane, soki owocowe i nie spotykane dla nas soki z dodatkiem jogurtu. Można również pokusić się o spróbowanie delikatnej kawy i herbaty z dodatkiem laski wanilii.

Pamiątki
idealnym prezentem z cudownego miejsca jakim niewątpliwie jest Wyspa Mauritius dla kolekcjonerów będą specjalnie wydawane kolorowe znaczki, jak również wykonane ręcznie modele żaglowców, oraz miejscowy rum produkowany według tradycyjnego przepisu. Dla pasjonatów herbat idealnym upominkiem będzie herbata Bois Cheri.

Fotografowanie
fotografowanie lotnisk jest zdecydowanie zabronione.

Sega (taniec ludowy)
wywodzi się z Afryki. Można go podziwiać jedynie na Mauritiusie, Seszelach i Rodrigues. Ten rodzaj tańca nazywany jest tańcem zmysłów. Prezentowany jest głównie podczas ważnych uroczystości.

Handel uliczny
kupcy stojący przy swoich straganach nawołują i zachęcają turystów do nabywania u nich pamiątek. Takie zachowanie jest elementem tradycji mieszkańców.

Kąpiele
obuwie kąpielowe jest niezbędne, gdyż chroni stopy przed jeżowcami i koralami.
 

Organizatorzy.
Lista organizatorów.
facebook