STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ
 |
Schowek ofert ()

KOLONIE
BON TURYSTYCZNY
SUBWENCJA PFR
Zapytaj o ofertę

Drodzy klienci i kontrahenci.
nasze biuro jest czynne
od poniedziałku do piątku w godz. 09:00 do 17:00

w soboty w godz. 10:00 do 14:00



Turcja

Turcja

Zobacz oferty
Powierzchnia
780580 km2
Stolica
Ankara
Największe miasta
Stambuł, Ankara, Izmir, Bursa, Adana, Gaziantep,Konya
Język urzędowy
turecki
Waluta
lira turecka
Ludność
71893000 osób
Strefa czasowa
czas polski + 1h
Podział administracyjny
Turcja jest podzielona na 81 prowincji. Każda prowincja dzieli się na podprowincje. Prowincje mają zazwyczaj nazwę miasta, które jest jego stolicą.
 Kapadocja
 Kolacja przy świecach w Stambule
 koń Trojański
 Myra Rock Tombs
 Pamukale
 Pamukale_widok
 Przyprawy na targu
 sklepik z lampami
 Stambuł
 Stambuł o zachodzie słońca
 świątynia Apollina
 Turcja_wybrzeże
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Klimat
  • Warto wiedzieć
Informacje
Porady i zwyczaje

Zwyczaje
każdy region w Turcji ma swoje własne tradycyjne tańce. Bardzo ciekawym tańcem jest taniec łyżek, wykonywany przy dźwiękach uderzeń drewnianych łyżek. Jedną z tradycyjnych rozrywek tureckich jest wizyta w hamam – czyli łaźni tureckiej. Turcy są bardzo gościnni i lubią obcokrajowców. Udzielanie gościny to obowiązek każdego muzułmanina.
Podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg i ramion. Jeśli pytamy o drogę, należy zwracać się (szczególnie mężczyźni) do mężczyzn. Nieznajomość języków obcych wśród ludności na prowincji może być przyczyną nieporozumień i potraktowania pytania jako próby zaczepki.

Kuchnia
kuchnia turecka jest typową kuchnią śródziemnomorską, wymagającą świeżych składników i celebracji posiłków. Potrawy są aromatyczne, doskonale przyprawione i wyraziste w smaku. Lokale serwują najczęściej baraninę z grilla, pożywny hummus (smacznie przyprawiona pasta z ciecierzycy), serwowany najczęściej jako zimna przekąska i oczywiście dobrze znany na całym świecie kebab. Kuchnia turecka bogata jest w słodycze takie jak krucha baklawa, wyborna chałwa w mnóstwie odmian i lekki marcepan.

Napoje
narodowym napojem Turków jest raki - czyli anyżowa wódka o lekkim posmaku lukrecji. Turcy serwują też bardzo dobrą herbatę, podawaną w małych szklaneczkach. Za najlepsze piwo w Turcji uchodzi Efes Pilsen z lokalnych browarów. Najlepsze wina to białe çankaya i czerwone dikmen.

Pamiątki
pamiątkami z Turcji, które zasługują na uwagę są malowane "kalebasy". Wykonuje się je z wysuszonych dyń o butelkowym kształcie, a następnie zdobi najróżniejszymi motywami. Również ręcznie tkane chusty należą do najpiękniejszych wyrobów tureckiego rzemiosła.

W restauracji
w okresie ramadanu restauracje są nieczynne aż do godziny iftar (przeważnie jest to godzina zachodu słońca), o której można zjeść pierwszy posiłek. Należy unikać wówczas jedzenia czegokolwiek w miejscach publicznych. Napiwki są dość powszechne ale tylko w droższych restauracjach, w najtańszych nie są one wymagane.

Fotografowanie
w Turcji nie wolno fotografować obiektów militarnych, oraz ważnych strategicznie, gdyż grozi to wysokimi karami pieniężnymi lub nawet pozbawieniem wolności. W niektórych muzeach nie wolno używać kamer do filmowania obiektów, lub trzeba uiścić opłatę.
 

Organizatorzy.
Lista organizatorów.
facebook